Wat moet ik weten als ik een varkentje wil aanschaffen?

Een varken is een heel leuk dier, maar voor dat je een varkentje aanschaft zijn er een aantal dingen die je moet weten: 

1. Varkentjes zijn niet geschikt om alleen maar binnen te houden. Ze kunnen prima binnen leven, kroelen op de bank en slapen in een bench, maar zorg er voor dat je ook een buitenverblijf hebt, zodat ze lekker kunnen wroeten. Varkens wroeten nou eenmaal, krijgen ze hier niet de mogelijkheid voor, moet de vloerbedekking het begeven. 

2. Varkentjes zijn heel slim en hebben hun eigen karakter. 

3. De makkelijkste varkentjes in omgang, zijn de borgjes. Dit zijn gecastreerde beertjes. Als ze niet gecastreerd zijn, gaan ze erg ruiken en kunnen ze gevaarlijk zijn. Zeugjes worden om de drie weken berig, waarbij ze van gedrag kunnen veranderen en dus minder voorspelbaar zijn. 

4. Varkentjes zijn echte groepsdieren en vinden een soortgenootje fijn. Hierom raad ik ook aan om twee varkentjes samen te houden, twee borgjes, twee zeugjes of een borgje en een zeugje zijn goede combinatie. 

5. Fokkers geven de minivarkentjes tegenwoordig allerlei namen, waaruit het lijkt alsof ze zo klein mogelijk blijven. Geloof niet in deze zogenaamde 'teacup pigs'  of 'micropigs'. Minivarkens zijn mini t.o.v. de consumptievarkens die met gemak 200 kg. kunnen wegen. 

6. Een minivarkentje groeit door tot dat hij een jaar of 3 - 4 is. Echter kunnen ze al eerder biggetjes krijgen. Sommige ouder dieren zijn dus nog niet volgroeid en geven geen goed beeld van de verwachtte grootte van de biggetjes. Kijk altijd naar beide ouders en vraag hier van de leeftijd, als je niet van voor verassingen wilt komen te staan. 

7. Een biggetje moet minimaal 8 weken bij de moeder blijven om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen en genoeg van moeder te leren. Neem een biggetje dus niet zomaar eerder mee! Hier kunnen nare dingen uit voortkomen. 

8. Als je besluit een varkentje in huis te nemen, reken er dan op dat dit voor een langere periode is. Varkentjes kunnen gerust rond de 15 jaar worden. 

9. Zorg voor een droog en tochtvrij hok waar de varkentjes in kunnen liggen onder een lekker pak stro!

10. Varkentjes doen hun behoefte op een vaste plek, zorg er dus ook voor dat er een geschikte plek beschikbaar is. 

11. Varkens eten graag twee keer per dag. Drinkwater moet altijd aanwezig zijn. 

12. Musli of andere brokken voor minivarkens zijn geschikt als basisvoer. Naast dit kun je de varkens wat bijvoeren met groente en fruit. Geef varkens nooit vlees of snoepgoed!

13. In de warme maanden nemen varkens graag een modderbad, dit doen ze om verbranding tegen te gaan. In de overige maanden houden ze niet van vieze pootjes. 

14. Bij een varken denk je over het algemeen aan een krulstaartje. Dit is bij minivarkens dus niet het geval! Let hier op!

15. Varkentjes kunnen heel tam worden en veel leren, maar houdt er rekening mee dat het een dier is met een eigen wil en karakter. Geef ze de ruimte en heb veel geduld! Dring ze niet zo maar iets op!

16. Wil je graag met je varkentje wandelen, zul je een grote tuin moeten hebben. Officieel mogen varkens niet op de weg. Dus wandelen of een ritje met de auto zit er wettelijk niet zomaar in (maar er zijn er genoeg die het zonder problemen doen). 

 

 

Contact

Minivarkens van Vervelde minivarkensvervelde@outlook.com